LASERSKO LEČENJE I UKLANJANJE AKNI I OŽILJKA OD AKNI

LASERSKO LEČENJE I UKLANJANJE AKNI I OŽILJKA OD AKNI

ACNE VULGARIS su često upalno oboljenje kože lokalizovano na predelima sa sebacealnim folikulima (lice, poprsje, leđa). Najčešće se javlja u pubertetu i biva aktivirano androgenim hormonima sa značajnom ulogom genetske predispozicije. Smatra se da više od 80% populacije od 13 do 16 godina ima probleme sa aknama bez obzira na pol, rasu ili geografski položaj.

UZROCI NASTANKA AKNI – povećana osetljivost lojnih žlezda na hormonalni podražaj (androgeni hormoni), pojačano lučenje loja (sebacea) i začepljenje (opstrukcija) izvodnog kanala sebacealne žlezde. Akumulacija loja olakšava razmnožavanje bakterija (Proprionbacterium acnes) koje dovode do upalnog procesa i nastanka akni.

RAZLIKUJEMO NEKOLIKO OBLIKA:

  • blagi oblik: prisutne crne tačkice (komedoni) ili male površine zahvaćene papulama i pustulama,
  • umereni oblik: oblik akni sa papulo-pustuloznim promenama,
  • teški oblik: nodulo-cistični oblik.

Akne nisu rezervisane samo za pubertetski period već se često ponovo ili prvi put javljaju i nakon adolescentskog doba. Uzroci pojave akni su različiti – od zagađenosti vazduha i stresa do hormonskog disbalansa. Bilo da se radi o tinejdžerima ili osobama od četrdeset, akne i bubuljice su jednako mučne. Bubuljice mogu da se pojave na svim delovima lica: bubuljice na vratu, bubuljice na čelu, bubuljice na bradi, potkozne bubuljice… Najgora stvar koju možete da učinite jeste da samostalno tretirate upalne procese bubuljica i akni, jer je velika verovatnoća da će doći do pojava flekica i ožiljaka.
Šta god da je razlog pojave akni, borba sa njima predstavlja poseban izazov, a najčešće se vodi na dva fronta. Prvi je pronalaženje adekvatnih tretmana i preparata koji bi rešili problem, a drugi je prikrivanje. Pronalaženje rešenja i u jednom i u drugom slučaju često je veoma dugotrajno, sa mnogobrojnim promašajima koji imaju razne, najčešće neprijatne posledice.

Česta posledica problematične kože jesu i ožiljci od akni, koji dodatno narušavaju izgled lica čak i kada akne prođu.

Ožiljci od akni često narušavaju samopouzdanje i veliki broj ljudi ih se želi rešiti. Danas postoji puno tretmana koji mogu popraviti stanje kože i ožiljaka.

U dermatologiji ožiljci se definišu kao fibrozno tkivo koje zamenjuje normalnu strukturu kože usled povrede ili bolesti.

Kada su u pitanju ožiljci od akni, oni se klinički razlikuju u zavisnosti od intenziteta i dubine upalnog procesa kojima je koža bila izložena, kao i od vremenskog perioda u kome je ta izloženost trajala.
Ožiljci od akni nastaju kao reakcija na inflamaciju ili infekciju u koži izazvanu aknama. U toku inflamatornog (zapaljenskog) procesa tkivo se oštećuje, a kao odgovor na to, koža započinje proces koji se naziva fibroza.

Fibroza vodi u promenu teksture kože koja postaje na nekim delovima tanja (atrofija) ili deblja (hipertrofija) od okolne kože.

Koje vrste ožiljka od akni postoje?

  • Ice peak ožiljci – veoma česta vrsta ožiljaka. Ožiljci su uski, a prostiru se u dubinu. Površina kože izgleda kao da je probijena od strane leda, pa otuda i naziv ožiljaka. Mogu biti i većih dimenzija, a nekada mogu ličiti na proširene pore.
  • Boxcar ožiljici – udubljenja ovalnog ili okruglog oblika. Mnogo su širi od prethodne vrste ožiljaka.Najčešće se javljaju na regiji obraza.
  • Rolling ožiljci – ožiljci koji koži daju izgled talasanja. Najčešće su široki i plitki.
  • Hipertrofični ožiljci – iznad nivoa okolne kože čvršće konzistencije. Često se javljaju na leđima ili grudima ali se nekada mogu javiti i na licu,vratu, a veličina im se obično smanjuje tokom vremena.

Brojni stručnjaci iz oblasti dermatologije i razvoja laserskih tehnologija ukrstili su svoja znanja i dugogodišnja iskustva u radu s pacijentima koji imaju problematičnu kožu sklonu aknama i testirali mnogobrojna potencijalna rešenja dok nisu došli do onih koja efikasno rešavaju uporan problem masne kože, akni i ožiljaka od akni.

Laserska terapija akni i ožiljaka od akni pokazala se kao visokoefikasan tretman ne samo u svetu već i kod naših klijenata, koji su uz upotrebu ove tehnologije konačno rešili pomenuti problem i pritom poboljšali kvalitet kože.
INTENZIVNA PULSIRAJUĆA SVETLOST lasera ima dvojni efekat: antibakterijsko delovanje (uništava kolonije bakterija) i regenerativno delovanje (stimuliše rast epitelnih stanica i proizvodnju kolagena i ubrzava zaceljenje rana). Dakle, više od 70% uspelih tretmana akni u svetu ostvareno je laserom. Laser takođe raspolaže još jednom prednošću jer pospešuje pigmentaciju kože te pomaže u saniranju ožiljaka koje su teški oblici akni ostavili na licu.

Svetlost lasera direktno utiču na lojne žlezde i drastično smanjuju količinu sebuma koji one luče. Osim toga, smanjuju i upalne procese na koži i unutar nje, jer uništava bakterije i mikroorganizme na koži.
Verovali ili ne, svetlost lasera je toliko moćna, da bezbolno i bez suvišne hemije briše različite vrste bubuljica i druge nepravilnosti na vašoj koži lica.Bubuljice tretirane laserom brže zasušuju i prolaze bez neželjnih ožiljaka, što spada u glavnu prednost upotrebe lasera.

Koža dobija informaciju da treba da luči veće količine kolagena u koži, što čini površinu kože lepšom i zategnutijom.

Poseban tretman kože pod nazivom laserski piling lica, izvrstan je način da uklonite masnoće, nečistoće, ožiljke i fleke sa površine kože. Laser zagreva središnji deo kože lica i generalno povećava cirkulaciju u ćelijama kože. To dovodi do regeneracije i popunjavanja dubokih ožiljaka od bubuljica u samo par tretmana.

Najbolje od svega je što vam uopšte ne treba neka posebna priprema za ovaj tretman. Važno je ne izlagati se sunčevim zracima neposredno pre i posle samog tretmana.
Privremeno možete prestati sa upotrebom lekova za lečenje akni. Kreme sa retinolom posebno treba izbegavati, pa ih nemojte koristiti bar dve nedelje pre prvog tretmana laserom.
Nanošenje šminke na kožu lica dozvoljeno je nakon šest do dvanaest sati.

Laserska terapija akni i ožiljaka od akni preporučuje se svima koji imaju problem masne kože, neujednačenog tena, akni, mitesera i proširenih pora, kao i onima koji imaju ožiljke od akni kojih žele da se reše kako bi njihov ten bio ujednačen i gladak, a koža meka i bez viška sjaja na površini.

Plan tretmana određuje se na osnovu stanja vaše kože, kao i starosti i tipa ožiljaka od akni. Broj tretmana i razmak između tretmana različit je od stanja koze klijenata. Praksa je pokazala da je u potrebno od 3 do 6 tretmana sa razmakom za akne od 1 nedelje i 3-6 nedelja između njih za oziljke od akni.
Sam tretman je bezbolan, mada ima i onih koji primećuju blago peckanje kože. Ništa alarmantno, te nema potrebe za lokalnim anestetikom . Procedura traje otprilike pola sata, nakon koje odmah možete da se vratite svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Neželjeni efekti ne postoje! Nakon tretmana može izostati crvenilo ili osećaj peckanja kod primene lasera kao i brašnasto perutanje koji se u potpunosti povlače kroz 24-48 sati tako da se možete odmah vratiti svojim uobičajnim aktivnostima.Ako imate upaljeno lice i otok od bubuljice, izbegavajte druge agresivnije tretmane čišćenja lica dok ste na terapiji laserom. Lice možete u tom periodu čistiti nekim prirodnim losionom za bubuljice, jer oni odlično čiste akne, a istovremeno neguju i najosetljiviju kožu lica.
.  

Nakon prvog tretmana akne i ožiljci od akni  postaju manje vidljivi i plići, dok je kvalitet kože znatno poboljšan, a nakon sprovođenja serije tretmana  akne i ožiljci od akni se ublažavaju ili povlače, ten je ujednačen, lučenje sebuma je kontrolisano.
Laserski tretmani rešavaju problem akni i/ili ožiljaka od akni, ali istovremeno deluju na poboljšanje opšteg kvaliteta kože time što stimulišu proizvodnju kolagena i elastina, pa je dodatni benefit ovih tretmana jedrija koža svežeg i mladalačkog izgleda.