LASERSKO UKLANJANJE FLEKA, PEGA I OSTALIH PIGMENTNIH PROMENA NA KOŽI

LASERSKO UKLANJANJE FLEKA, PEGA I OSTALIH PIGMENTNIH PROMENA NA KOŽI

Pojava tamnih mrlja na koži tj. HIPERPIGMENTACIJA je poznata skoro svima, jer su se susreli sa tim promenama na koži u nekom periodu svog života. Hiperpigmentacije su potamneli delovi kože različitog oblika, boje i veličine. Hiperpigmentacija se uglavnom javlja na delovima tela koji su izloženiji spoljnim faktorima, kao što su: lice, vrat, leđa, grudi, ramena i ruke. Fleke nastaju na mestima gde koža stvara premalo ili previše melanina. Rezultat ovoga su lezije na koži koje su svetlije ili tamnije boje od okolne kože. Javljaju se sa podjednakom učestalošću kod muškaraca i žena, a uzrok njihovog nastanka je najčešće dugotrajno izlaganje Suncu, kao i sam proces starenja. Uz to, postoje brojni faktori koji predisponiraju oboljenje. Neki od najčešćih su genetska predispozicija, UVA/UVB zračenje, hormonske promene, kao i neki lekovi (kontraceptivne pilule).

Pigmentacije se mogu različito klinički manifestovati i javljati se na licu ili telu. Mogu biti:

 • epidermalne (superficijalne) kada su lokalizovane u površinskom sloju kože, kakve su one nastale preteranim izlaganjem Suncu;
 • dermalne-lokalizovane u dubljem sloju, ili
 • kombinovane kada zahvataju i površni i duboki sloj (melazma).

Glavni uzroci pojave fleka, pega i ostalih pigmentnih pomena na koži su: preterana izloženost suncu, godine, hormonski disbalans, genetika, menopauza, trudnoća, stres, bolesti jetre, nervne bolesti, uzimanje određenih lekova, nedostatak vitamina C ili B12, pušenje.

Melanin je pigment koji daje boju kože i kose, i štiti kožu od štetnih sunčevih zraka, ali i povećana količina melanina često je rezultat smeđih mrlja, takozvanih sunčevih pega i fleka.

Hiperpigmentacija dolazi u mnogim oblicima:

 • pigmentacijske fleke
 • melasma
 • kloasma
 • tamne mrlje
 • tragovi od starenja
 • ožiljci od akni
 • pege
 • sunčeve pege
 • fleke od sunca


Hiperpigmentacija ne predstavlja zdravstveni problem, već estetski. Kako se javlja na izloženim delovima tela (lice, vrat, ruke), tako je znakove hiperpigmentacije teško sakriti.

Jedan od načina uklanjanja fleka i pega na koži je laserskom depigmentacijom, konkretno Q Switch ND:YAG laserom. Reč je o testiranom i savremenom laserskom tretmanu, koji daje izuzetne rezultate. Depigmentacija ND: YAG laserom uklanja hiperpigmentaciju i čini da koža, posle tretmana, ima ujednačenu pigmentacije. Tretman je neinvazivan i podrazumeva “pogađanje” zahvaćenih područja visokoenergetskom svetlošću. Najblaži tretmani deluju samo na epidermis kože (površinski sloj), dok intenzivniji tretmani mogu prodreti do najdubljih slojeva kože. Pored uklanjanja fleka ili uklanjanja pega, depigmentacija laserom koži vraća mladalački izgled.

Tokom tretmana, površni sloj kože ostaje netaknut i nema oštećenja tkiva. Melanin upija lasersku energiju, zbog čega hiperpigmentacije trenutno potamne. U narednih 7 dana, pigment koji se razbio u čestice koža odstranjuje, tretirana pigmentana promena izbledi ili potpuno nestane. Osim razlaganja pigmenta, laser stimuliše kožu na povećanu produkciju elastina i kolagena, povećava njenu otpornost i obezbeđuje dugotrajne rezultate. Podmlađena koža na izgled imaće i funkciju mlađe kože, pa je lakše zaštititi je od ponovnog nastajanja fleka.

Laserski snop je skoncentrisani zrak svetlosti u jednoj tački, tako da nema nikakvog zračenja, a takođe zahvaljujući najsavremenijim ultrapulsnim laserima, zrak je velike snage i veoma kratkog vremena delovanja tako da ne oštećuje okolna tkiva tj. dublje strukture (krvne sudove, nerve, limfne žlezde…) Blago termosenzitivno dejstvo razbija veze između sraslih elastičnih vlakana i stimuliše stvaranje novih ćelija kolagena, što dovodi do zatezanja i podmlađivanja kože, pa čak i ožiljnog tkiva. Pigmentne promene nastale od Sunca ili usled starenja kože crvene mrlje od malih kapilara ili rozacee i gruba tekstura kože se popravlja posle nekoliko sesija tretmana.

Broj tretmana je individualan i zavisi od stanja vaše kože, jačine pigmenta tamnih fleka, kao i njihove veličine.
Najčešći broj tretmana potrebnih da bi se postigli rezultati jeste od 3 do 5, a rade se u razmaku od tri do četiri nedelje. Važno je napomenuti da je tretiranje tamnih fleka najbolje raditi u jesenjim i zimskim mesecima, kao i da sunčevi zraci dodatno utiču na tamne fleke, pa je zaštita od sunca visokim faktorom neophodna tokom cele godine svim osobama sklonim flekama na koži. Adekvatna svakodnevna kućna nega i zaštita od sunca obavezne su kako biste, kada se rešite hiperpigmentacija, zadržali ujednačen ten i blistavu kožu lica.
Tretman najčešće traje od 15-30 minuta što zavisi od veličine regije koja se tretira

Laserski tretman tamnih fleka preporučuje se damama i muskarcima koje imaju problem tamnih fleka na koži, nastalih iz različitih razloga, od štetnog uticaja sunčevih zraka i hormonskih poremećaja tj. disbalansa, preko fleka koje su nastale kao posledica uzimanja određenih lekova, do onih koje su posledica akni ili starenja.

Lasersko uklanjanje hiperpigmentacija se ne preporučuje u letnjim mesecima. Predeo koji se tretira ne sme biti osunčan minimum 4 nedelje pre i 2 nedelje nakon tretmana. Ukoliko se izlažete suncu, koristitite kreme čiji je faktor zaštite (SPF) od 25 do 30.

 • Minimaziranje ili kompletna elimicija flekica
 • Bezbedno tretiranje različitih delova lica i tela
 • Nema neželjenih efekata niti perioda oporavka
 • Slobodno nanošenje šminke odmah nakon tretmana ukoliko se radio tretman lica

Bilo koja regija na licu i telu se može efikasno i bezbedno tretirati. Najčešće regije obuhvataju lice, vrat, dekolte, šake, ramena i ruke.

Već nakon prvog tretmana pigmentne fleke postaju manje vidljive, a nakon serije tretmana sve su svetlije, ten je ujednačeniji, dok je koža podmlađena, elastičnija i blistavija. Laserski tretmani utiču na problem hiperpigmentacija, ali i deluju na kvalitet kože tako što stimulišu proizvodnju kolagena, pa se koža istovremeno podmlađuje, zateže i postaje blistavija.

Nakon samo nekoliko tretmana tamne fleke su očigledno manje vidljive, a koža je zategnuta, sjajna i blistava. Mladalački izgled se ponovo vraća jer je tonus kože poboljšan, a ten dobija ujednačeniji ton.