LASERSKO UKLANJANJE TETOVAŽA

LASERSKO UKLANJANJE TETOVAŽA

Istorija tetoviranja je stara skoro koliko i čovečanstvo. Poznata je na svim kontinentima i u svim kulturama, nezavisno od stepena razvoja. Tetoviranjem ističemo karakter i stavove ali kako vremenom menjamo naše stavove i razmišljanja, tetovaže često postaju nepoželjne. Do pojave lasera nije postojao odgovarajući način uklanjanja tetovaža i zato su često ostajali ružni ožiljci. Laserom se danas tetovaže odlično uklanjanju i to bez ožiljaka.

Sta je tetoviranje?    
Tetoviranje je unošenje pigmenta, tj. stvari koje daju boju, pod kožu. Koriste se uglavnom soli metala, iako su u upotrebi i drugi sastojci. Nakon unošenja pigmenta obrambeni mehanizmi organizma doslovno ga gutaju i tako ostaju trajno u njima. Odmah nakon tetoviranja dolazi do prodiranja pigmenta u dublje slojeve kože gde ostaje trajno, a obično se nalazi u donjem delu drugog sloja kože. Deo pigmenta bude prenesen u limfne čvorove ili krvlju po celom telu. Možemo reći da su tetovaže doživotne. Kod starih tetovaža dolazi do dubljeg propadanja pigmenta i te tetovaža može mogu malo da izblede. Jedino crvena i žuta boja nakon 20-ak godina većim delom nestanu.

Svejedno da li ste rešili da promenite vrstu tetovaže ili želite da je uklonite, upotreba laserske tehnologije vođena stručnom rukom, postupak je koji vam konačno daje mogućnost izbora uz veoma uspešne rezultate. Zahvaljujući tome tetovaže više nisu odluka koju donosite za ceo život.


A1 Beauty Institut na stručan i uspešan način rešava problem neželjene tetovaže tretmanom za lasersko uklanjanje tetovaža. Metod uklanjanja tetovaža koji mi primenjujemo je tretman tokom kog se koristi najmoderniji aparat – Q Switch Nd:YAG laser. Korišćenjem Q Switch Nd:YAG lasera za tretman uklanjanje tetovaža postižu se veoma dobri rezultati – i do 95% uspešnosti prilikom uklanjanja neželjenog pigmenta.

Princip rada Q-Switch lasera isti je kao i kod drugih lasera. Obojene stvari, u ovom slučaju pigment tetovaže, upija laserski zrak određene talasne dužine. Laseri deluju specifično jer uništavaju samo pigment. Upijanjem laserskih zraka oslobadja se energija koja uništava pigment pri čemu okolno tkivo bude pošteđeno. Ono po čemu se Q-Switch laseri razlikuju od ostalih lasera je što imaju izrazito kratko vreme trajanja laserskog impulsa. Kod njih se vrijeme trajanja laserskog impulsa meri u nanosekundama, a kod ostalih lasera u milisekundama. Kako bi se pigment uništio, osnovni je preduvslov je ekstremno kratko trajanje laserskog impulsa! Svaki pigment ima određeni raspon talasnih dužina koje upija. Ćelije koje učestvuju u imunološkom odgovoru organizma dalje obrađuju ove sitne pigmentne čestice i eliminišu usitnjen pigment iz kože.

U većini slučajeva nije potrebna anestezija, jer se koristi hlađenje kože zrakom i tretman nije bolan niti neugodan. Osećate manje peckanje i slabije žarenje, ali u svakom slučaju je mnogo prijatniji od samog tetoviranja.

Vreme trajanja tretmana i broj laserskih tretmana prilikom uklanjanja tetovaže je individualan, kao i svaka tetovaža. Koliko je tretmana potrebno primeniti, to zavisi od veličine, boje pigmenta i dubine na kojoj se nalazi u koži, kao i profesionalnosti tattoo majstora. U proseku, broj tretmana koji dovodi do zadovoljavajućih rezultata je od pet do 10, ali nekad i više od toga.

Tretmani se izvode u razmaku od 8-10 nedelja. Zato je važno da sa serijom započnete tokom jesenjih ili zimskih meseci kako biste do otkrivanja kože početkom proleća uradili što veći broj tretmana, a koža za to vreme uspela da se regeneriše i osnaži.

Lasersko uklanjanje tetovaža preporučuje se svima koji žele da se reše neželjenih tetovaža sa kože. Preporuka je da se ova procedura izvodi tokom jesenjih i zimskih meseci ili u rano proleće. Ukoliko se radi tokom kasnih prolećnih ili letnjih meseci, neophodno je sprovoditi adekvatnu zaštitu od sunca upotrebom fotoprotektivnih krema sa SPF 50+.

  • Posle tretmana je potrebno izbegavati sunce tj. bilo koj vid UV zračenja
  • Na tretirano mesto je poželjno mazati antibiotsku mast ili kremu.
  • boja tetovaže;
  • veličina tetovaže;
  • vrsta i količina boje koja se koristila prilikom tetoviranja;
  • čistoća i vrsta korišćenog pigmenta;
  • dubina na kojoj je rađena tetovaža;
  • amatersko ili profesionalno tetoviranje.