LASERSKO UKLANJANJE KAPILARA

LASERSKO UKLANJANJE KAPILARA

Prošireni kapilari su trajno prošireni vidljivi sitni krvni sudovi u površnim slojevima kože. Obzirom da su izuzetno nežni, brojni nepovoljni faktori iz okoline mogu dovesti do njihovog proširenja ili pucanja. Lasersko uklanjanje kapilara je najsavremenija metoda koja čini ovaj problem rešivim. Prekomerno izlaganje suncu, upotreba solarijuma,  genetska predispozicija, mehaničke povrede samo su neki od razloga za pojavljuju oštećenih i proširenih kapilara. Ukoliko se prošireni kapilari ne leče stanje se sa godinama pogoršava i kapilari postaju sve uočljiviji i sve ih je teže prekriti korektorima i puderima. Upotreba krema i drugih kozmetičkih preparata u cilju lečenja proširenih kapilara samo ublažava problem, ali ga ne rešava u potpunosti. Lasersko uklanjanje kapilara je jedina metoda kojom ćete uspešno rešiti problem proširenih kapilara
Laserski tretman za crvenilo i proširene kapilare na licu radi se jednim od najkvalitetnijih lasera nove generacije. Najsavremeniju metodu uklanjanja kapilara predstavljaju laseri talasne dužine 1064nm, takozvani Nd Yag laseri. Laser je klinički ispitan i bezbedan, a brojne svetske nagrade i sertifikati govore o njegovoj efikasnosti. Nd-YAG laserom se trajno uklanjaju svi krvni sudovi prečnika bez obzira da li su na licu, telu ili nogama, bezbolno i bez ikakvih rizika.

Sve vrste kapilara na licu i telu:

  • teleangiektazije i spajder kompleksi na licu i telu,
  • kapilari i manji hemangiomi na licu i telu,
  • venulice i venski kapilari na licu i telu.

Laserski zrak talasne dužine 1064nm prolazi kroz kožu, ne oštećujući je i biva resorbovan od strane krvnih sudova (energiju upija hemoglobin u krvi) što dovodi do njihove trajne obliteracije procesom fototermokoagulacije, što znači da se svetlosna energija laserskog zraka pretvara u toplotnu, koja vrši koagulaciju krvnog suda i trajno otklanja tretirane kapilare (zavarivanja zidova neželjenih krvnih sudova). Takvi krvni sudovi više ne provode krv, ona se preusmerava na vene koje se nalaze duboko ispod površine kože.

Laserom mogu biti tretirani golim okom vidljivi, pojedinačni kapilari ili mreže kapilara, paukolike vene, urodjeni hemangiomi. Prečnik krvnog suda koji se laserom može tretirati može biti do 3 mm.
Pre tretmana na kožu se nanosi tanak sloj neutralnog gela koji omogućava bolji kontakt sonde sa kožom, apsorbovana svetlosna energija transformiše se u toplotu, koja dovodi do zatvaranja malih krvnih sudova. Prošireni kapilari i crvenilo na taj način se ublažavaju i postepeno nestaju.

  • procedura je bezbolna i nema neželjenih efekata
  • brza je i efikasna i trajno izlečenje se postiže za dva do tri tretmana
  • tretman traje 20-60 minuta i mogu se tretirati sve regije lica i tela osim regije očiju
  • tretmanom se postiže prevenciji daljeg širenja tretiranih krvnih sudova, drastična redukcija broja proširenih kapilara već u prvom tretmanu i fantastičan estetski rezultat, jer se kapilari odstranjuju bez iritacije kože.

Tretman je bezbolan. Impuls lasera pacijenti najčešće opisuju kao trenutni osećaj toplotnog – od peckanja, bockanja, do blagog uboda. Trajanje tretmana zavisi od veličine promene koja se tretira – zvezdasti hemangiomi i pojedinačni kapilari se tretiraju za nekoliko sekundi, dok je za tretiranje kapilara na nogama potrebno duže vreme.

Broj tretmana zavisi od tipa, boje, konfiguracije i broja krvnih sudova.Trajno uklanjanje kapilara i venulica na licu, telu ili nogama se postiže sa 2-3 tretmana, sa pauzama od 4-6 nedelja. Procedura traje između 15 i 30 minuta, a tretmanom se mogu ukloniti prošireni krvni sudovi ili mreže krvnih sudova manjeg kalibra.
Pojedinačni kapilari otklanjaju se u 1 – 2 tretmana. Guste mreže proširenih kapilara zahtevaju veći broj tretmana. Preporučeni tretmani održavanja su jednom na 6 meseci ili jednom godišnje.

Ako ste kandidat za lasersko uklanjanje kapilara, pre samog tretmana se morate pripremiti na sledeći način:

  • Nemojte se sunčati ili odlaziti u solarijum dve nedelje pre tretmana
  • Kožu detaljno očistite i osušite (uklonite šminku, kreme, ulja)
  • Nemojte ići na tretmane samopotamnjivanja. Ako jeste, sačekajte da se koži vrati prirodan ten.

Nema ih! Tretmani ND YAG laserom nemaju nikakve neželjene efekte ni komplikacije, zahvaljujući strogoj selektivnosti laserskog zraka koji tretira isključivo krvne sudove bez iritacije kože.

Ljudi koji imaju: epilepsiju, maligna oboljenja, koagulopatije i upotrebu antikoagulantnih lekova i trudnoću.

Nakon tretmana nema potrebe za oporavkom, kod najosetljivije kože može biti prisutno blago crvenilo koje se brzo povlači.

Regiju ne treba izlagati sunčevim zracima.Koža lica u narednim nedeljama smanjuje stepen početnog crvenila, proširenih kapilara je manje, reaktivnost kože na spoljašnje uticaje postaje manja. Osim toga koža postaje mekša, finija. Preporuka je svakodnevno koristiti kreme sa zaštitim faktorom SPF preko 25.

Laserski tretman za crvenilo i proširene kapilare preporučuje se ženama i muskarcima koji imaju problem pojačanog crvenila kože na određenim delovima lica, kao i osobama koje imaju proširene ili ispucale kapilare i vidljive nesavršenosti na licu u vidu oštećenih krvih sudova.
Predeo koji se tretira ne sme biti osunčan minimum 4 nedelje pre i 2 nedelje nakon tretmana. Izbegavati sunce i solarijum.